Hartola: Yli 60 vuotta paremman hiihtämisen asialla

186

Suksivoiteisiin erikoistunut hartolalainen perheyritys on alueellaan sikäli harvinainen,
että se tekee suurimman osan myynnistään vientiin. Yrittäjyys on ollut osa Peltosen perheen tarinaa jo 40-luvulta asti.

Yrittäjätarinan alku sijoittuu sotien jälkeiseen Suomeen, jolloin Leena Peltosen isoisä Toivo Peltonen alkoi valmistamaan puusuksia. Peltosen suksitehtaaseen tulivat myöhemmin mukaan myös Peltosen isä ja äiti.
– Vuonna 1999 markkinatilanteen muuttuessa halusimme laajentaa toimintaa ja sattumoisin Rexin voidetehdas oli myytävänä. Peltonen Ski Oy osti tuolloin Rex-voiteita valmistaneen Oy Redox Ab:n tytäryhtiökseen.

Konsernirakenteella mentiin kolmisen vuotta, jonka jälkeen Redox ja suksitehdas erotettiin toisistaan. Redox Oy jatkoi Peltosen perheen omistuksessa. Leena Peltonen aloitti johtamaan yritystä vuonna 2012 ja samalla hänen veljistään tuli yrityksen osakkaita. Historian huomioiden ei olekaan yllättävää, että Leena Peltonen kokee valinnan kohdistuneen koko Peltosen perheeseen.
– Olin valinnasta luonnollisesti todella yllättynyt. Isoisäni on valittu vuoden yrittäjäksi 70-luvulla, mutta isä jäi välistä – ja nyt palkinto osuikin minun kohdalleni. Mielestäni isäkin olisi joskus ansainnut palkinnon.

Peltonen sai valinnan kriteereistä vihiä. Esiin olivat nousseet yrityksen pitkä perinne ja suuret vientiponnistukset: yli puolet yrityksen tuotannosta meneekin ulkomaille.
Redox Oy keskittyy nykyään Rex-suksivoiteisiin kuuden vakinaisen työntekijän voimin. Uutena aluevaltauksena Redoxilla valmistetaan nyt myös polkupyörätuotteita. Polkupyörätuotteilla haetaan kausiluontoisuuteen tasaisuutta.
– Toistaiseksi pyörätuotteet ovat pieni sivupuro, mutta potentiaalia niissä riittää. Voidepuolellakin on vielä lisämyyntimahdollisuuksia, mutta koska kyseessä on erikoiskaupan tuote, ei kasvuvaraa ole loputtomasti.

Juuri nyt yrityksessä ovat päällä hektiset ajat.
– Kun ennakkotilaukset on tehty, tulee talvella pikaisia paikkaamisia. Talvet menevät maailmancupin hiihto- ja ampumahiihtokisoissa.
Maailmancup-kisojen yhteydessä tehdään tuotemyyntiä ja testataan tuotteiden toimivuutta paikallisissa olosuhteissa. Testaamiselle onkin tarvetta, sillä Rex-voiteita käyttävät useat maailman huippuhiihtäjät.
– Ainahan ei voi varma olla millä voiteilla kulloinkin hiihdetään, mutta kyllä meidän voiteilla on olympiakultaakin tuotu.

Muita Päijät-Hämeen yrityksiä Peltonen kannustaa kansainvälistymään.
– Jos kukaan yhtään miettii, että kannattaisiko lähteä ulkomaille, niin kyllä kannattaa. Kansainväliset kontaktit rikastuttavat arkea ja sieltä on mahdollista saada aivan uutta asiakaskuntaa.

Teksti ja kuvat: Mikko Blomberg