Vuonna 2012 perustettu, Heinolan Hevossaaressa sijaitseva Mittametalli Oy on kasvanut harppauksin pienestä pajasta voimakkaasti kasvavaksi teollisuusyritykseksi, joka haluaa
sukeltaa syvälle asiakkaidensa toimintaan.

Yrittäjä Jari Kolehmaisen mukaan yritys on lähivuosina tehnyt suuria investointeja, muun muassa putkilaseriin ja laser-levytyökeskus-yhdistelmäkoneeseen. Nyt tavoitteena on ottaa investoinnit hyötykäyttöön.
– Nyt on isot hankinnat hetkeksi tehty. Sekä fyysiset tilat että koneet ovat hyvässä kunnossa, kertoo Kolehmainen.

Mittametallilla on myös kasvuhalukkuutta. Yritys on jo nyt paikallisesti iso työllistäjä.
– Olemme kasvaneet 40 henkeä työllistäväksi yritykseksi kuudessa vuodessa ja se on tarkoituksena tuplata seuraavan 3-4 vuoden sisään. Näin ollen henkilöstömäärääkin lisätään arviolta 20-30 henkilön verran.

Yrityksen tavoitteena on mennä mahdollisimman lähelle asiakasta ja mahdollisuuksien mukaan jopa mukaan suunnitteluprosessiin.
– Halumme tietää mahdollisimman tarkasti, miten asiakas valmistaa tuotteitaan ja pyrkiä ratkaisemaan heidän ongelmiaan omilla innovaatioillamme.

Aiemmin eri yrityksiä omistanut ja myynyt Kolehmainen perusti Mittametallin omien sa-
nojensa mukaan kokeilunhalusta.
– Ostin muutaman koneen ja palkkasin muutaman ihmisen. Aluksi yrityksellä ei ollut ollut asiakkaita, vain verkostoa. Kun lähtee liikkeelle nollasta, niin alkuun on pieni hikka kaiken kanssa, kuvailee Kolehmainen Mittametallin alkutaivalta.

Tällä kertaa hän halusi tehdä asiat eri tavalla kuin aiemmin vastuunjaon suhteen. Mittametallin omistus jakautuukin Kolehmaisen sekä kahdeksan työntekijän kesken.
– Halusin kokeilla systeemiä, jossa jaetaan valtaa ja vastuuta ihmisille. Yhteinen vastuu auttaa saavuttamaan yhteisiä päämääriä. Kun hoidamme työmme kunnolla, riittää kaikille töitä ja uutta työvoimaakin saadaan palkata.

Kolehmaisen mukaan valinta Vuoden Yrittäjäksi on hieno, mutta yllättävä kunnianosoitus.
– Olemme voimakkaasti kasvuhaluinen ja kehittyvä yritys. Välillä töihin tullessa tuntuu, että painimme jatkuvasti samojen ongelmien kanssa, mutta vuoden päästä taaksepäin katsoessa kehityksen huomaa. Ehkä kehityksemme on vielä helpompaa havaita ulkopuolelta, pohtii Kolehmainen valinnan kriteerejä.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg