Husulan puutarhassa Hollolassa salaatit ja yrtit valmistuvat läpi vuoden. Lähiruokaan keskittynyt perheyritys on löytänyt markkinoilta itselleen sopivan raon lähialueiden
kauppojen palvelemisesta.

Eija ja Heikki Jakobsson perustivat Husulan puutarhan vuonna 1972. Perheyritys on siitä lähtien erikoistunut lähituotantoon ja erityisesti salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Perheen lapset olivat pienestä pitäen mukana oppimassa kasvattamisen vaativia taitoja ja Eijan ja Heikin tytär Erika Männikkö otti päävastuun toiminnasta vuonna 2014.
Erika Männikön mukaan mennyt kesä oli erikoinen ja haastava. Töitä sai paiskia paljon tyypillistä kesää enemmän, jottei sato kuivunut käsiin.
– Kun sen kaiken keskellä sain tiedon Vuoden Yrittäjä-valinnasta, olin aivan häkeltynyt, Männikkö kertoo.

Männikkö arvelee, että palkitseminen kohdistui Husulan puutarhaan sen merkittävän historian vuoksi.
– Pitkä historia ja jatkuvuus sekä pienenä yrityksenä pärjääminen isojen yritysten markkinoilla ovat varmasti painaneet vaakakupissa.

Männikkö kokee Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen myös arvostuksena toimialaansa kohtaan ja on siitä henkilökohtaisesti iloinen.
– Olen ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostunut ja hieman huolestunutkin. Työssäni voin tehdä terveellisempää maailmaa varten oman osuuteni. Lähellä tuotettu on puhdasta ja tuoretta. On hienoa, että muutkin arvostavat sitä.

Husulalla viljellään ympäri vuoden salaatteja ja yrttejä. Aiemmin toimitukset menivät pääosin tukkuun, mutta nykyään valtaosa menee suoraan lähialueiden kauppoihin. Husula toimittaa tuotteitaan Lahteen, Vääksyyn, Heinola, Holloaan ja Padasjoelle.
– Tuoreus on meidän juttumme. Emme pakkaa mitään varastoon vaan toimitamme tuotteita tilausten mukaan. Näin niille saadaan nopea kierto. Toimitamme myös pieniä eriä.

Männikön tulevaisuuden tahtotila on pitää toiminta ihmisen kokoisena ja mukautumiskykyisenä.
– Markkinoilla pysyy hengissä vain, jos sopeutuu. Haluamme tuottaa mieluummin vähemmän ja parempaa. Kompostiin ei ole varaa viljellä. Esimerkiksi valikoimaa laajentamalla pystymme varmistamaan, että jos joku tuote sakkaa, niin toinen kantaa. Kuuntelemme asiakkaitamme ja laajennamme tarpeen ja mahdollisuuden mukaan repertuaaria.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg