Kärkölä: Kerralla kunnolla

213

Nopellin Ismo Nousjoki uskoo hyvän työtilanteensa reseptin olevan nöyrässä työasenteessa, asiakkaiden kuuntelussa ja oikeisiin asioihin keskittymisessä. Yrittäjän omien sanojen mukaan täytyy pitää huoli, ettei sivuasiasta tule pääasiaa.

Nopellin yrittäjä on varsinainen vanhan hyvän ajan kätevä rakennusmies. Hänen käsissään pelti taittuu, koneet ja kiinteistöt pysyvät kunnossa ja rakentaapa mies myös vaikka laiturin tai terassin.
– Kun tarvitsee moniosaajaa, olen oikea mies hommaan. Minulla on hyvä työkaluvalikoima, jonka avulla pystyn ratkomaan valtaosan rakennustehtävistä, kertoo Nousjoki.
Nousjoki siirtyi palkkatyöstä yrittäjäksi vuonna 2005. Vetoapua tuli omalta vaimolta, joka pystyi kirjanpitäjänä auttamaan niin perustamisasioissa kuin esimerkiksi laskutuksessakin. Kipinä oman yrityksen perustamiseen syttyi tarpeesta.
– Olin kuljetusalalla kortin saamisesta lähtien. Kun vanhempi poika oli syntymässä, siirryin tutun rakennusliikkeeseen töihin. Opin muun muassa peltisepän töitä laidasta laitaan. Kun kylällä olevat peltisepät alkoivat olla ikämiehiä, tuli minulle kyselyitä peltisepän hommista. Töitä on piisannut siitä lähtien. Silti kesti aikansa, ennen kuin itselle alkoi jämään käteen mitään. Uusien yrittäjien kannattaakin varautua siihen, että vuosi-pari menee toiminnan vakiintumisessa, muistuttaa Nousjoki.

Työtilanne on vuosien työn myötä vakiintunut ja hyvin hoidetut työt tuovat lisää töitä.
– Jos lähtisin kaupunkiin, niin pellin vääntöä riittäisi enemmänkin. Mutta minä tykkään olla omalla kylällä töissä.

Vuoden Yrittäjä-valintaansa Nousjoki suhtautuu kuten työhönsäkin, nöyrästi.
– Kyllähän se tuntuu pienen miehen kannalta siltä, että on valittu kovaan seuraan. Voittoa en missään nimessä odottanut, mutta olen ilmeisesti tehnyt jotain oikein.
Juhlistamisen aika on myöhemmin, mutta Nousjoki aikoo myös toteuttaa pienen tempauksen palkitsemisensa tiimoilta.
– Haluaisin antaa jotain pientä hyvää kylälle, että tarjoan yhden työpäivän ensi kesänä jollekin paikalliselle ihmiselle tai perheelle. Tähän haastan myös mukaan muut paikalliset yrittäjät, on se sitten tunnin tai päivän työpanos: ajatuksena on tehdä vastikkeetonta hyvää.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg