Jousivesa Oy suunnittelee ja valmistaa kierrejousia Lahden Hennalassa. Yrittäjäpariskunta
Sirkku Vesa ja Jussi Fihlman jatkavat Vesan yrittäjäisän Markku Vesan jalanjäljissä.

Jousivesa on Sirkku Vesan isän Markku Vesan sekä hänen isoisänsä Reijo Vesan vuonna 1979 perustama yritys. Markku Vesa ehti johtaa yritystä 30 vuotta ennen äkillistä menehtymistään onnettomuudessa. Silloin Sirkku Vesa astui isoihin saappaisin ja alkoi toimia yrittäjänä alalla, josta hän ei aiemmin tiennyt juuri mitään. Ensimmäiset vuodet kuluivat yrityksen toimintaa opetellessa, mutta nyt Jousivesalla menee paremmin kuin koskaan. Yritys työllistää viisi henkeä ja asiakkaita löytyy ympäri Suomen.
– Lähes kaikki asiakkaat ovat teollisilta aloilta: myymme esimerkiksi maa- ja metsätalousteollisuuteen ja elektroniikkateollisuuteen, Sirkku Vesa kertoo.
Jousivesa toteuttaa kaikki tuotteensa tilauksesta, eli omaan varastoon jousia ei tehdä. Yritys panostaa myös ketteriin toimitusaikoihin.
– Jouset tehdään aina kohteeseensa. ja toimimme asiakkaidemme toimitusajoilla. Nopeimmat toimitukset lähtevät meiltä jopa päivässä.

Jousivesa toimii pääasiallisesti Suomen rajojen sisäpuolella, mutta pieni osa tuotteista menee vientiin Eurooppaan ja Aasiaan.
– Ulkomailla on kysyntää, mutta myös kilpailua, Fihlman toteaa.
Vuoden Yrittäjä -valinnasta yrittäjäkaksikko on hyvillään. Syiksi Vesa arvaa yrityksen mittavan historian sekä toiminnan laadun.
– Meillä on paljon vuosien varrella kehittynyttä erikoisosaamista ja valmistamme tuotteitamme laajasta lankavalikoimasta. Lisäksi haluaisin ajatella, että meidän kanssamme on helppo toimia, Vesa pohtii.
Jussi Fihlman uskoo, että asiakkaiden tarpeiden huomiointi ja joustavuus ovat myös syitä Vuoden Yrittäjä -valinnalle.
– Töitä on tehty esimerkiksi sunnuntai-iltaisin, jotta osat saadaan lähtemään asiakkaille ajoissa. Jos vaikkapa paperikoneet seisovat rikkinäisinä ja asiakkaan työn jatkuvuus on meistä kiinni, niin teemme kaikkemme, että osat saadaan asiakkaalle nopeasti. On joskus taksikin odottanut pihassa osaa, kertoo Jussi Fihlman.
Lähitulevaisuudessa Jousivesalla on tiedossa investointeja kokoonpanoon ja hallin laajennus. Tavoitteena on monipuolistaa tuotevalikoimaa ja kasvattaa liiketoimintaa.
– Jotta pysyisit edes paikallaan, pitää aina vähän kasvaa, toteaa Vesa.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg