Nastola: Nimi velvoittaa siivousyritystä

173

Nastolan Villähteellä sijaitseva Tip Top Toimet Ky on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1991. Yrittäjä Rauno Bottaksen mielestä hänen valintansa Vuoden Yrittäjäksi on huomionosoitus koko toimialalle.

Valinta oli Bottakselle suuri yllätys.
– Olen kyllä miettinyt, että miksi voitto juuri meille tuli. Siivoustyö on tärkeää, mutta silti sitä aliarvostetaan yhä vain välttämättömänä pahana tai turhana kuluna. Siksi alan ja meidän huomioiminen tuntuu erityisen hyvältä.

Syitä valintaansa Bottas osaa vain arvailla.
– Kenties syy on siinä, että olen tehnyt tätä jo vuosia ja pystynyt tarjoamaan töitä muillekin, noin 15 henkilöä tällä hetkellä työllistävä Bottas pohtii.

Yrittäjäuransa vuonna 1989 aloittanut Bottas toimi ensin eri alalla myyntiedustajana omalla toiminimellään. Oma siivousliiketoiminta alkoi 1991.
– Alkuun teimme viikonloppukeikkoja, joista poiki hyviä asiakkaita. Hommaan täytyi alkaa panostaa täyspäiväisesti ja niin perustettiin Tip Top Toimet Ky.

Yrityksen nimi onkin kuin palvelulupaus.
– Halusin tehdä asiat alusta asti hyvin ja uskoin siihen, että jos palvelee asiakkaita hyvin, hommia piisaa, Bottas kertoo.
Lama-aikaan yrityksensä perustanut Bottas uskoo, että yrityksen vastoinkäymiset ja niiden hoitaminen ovat kasvattaneet häntä.
– Tilanteen mukaan pitää nöyrtyä ja tehdä kovasti hommia. Jälkikäteen katsottuna on yrittäjäuraan mahtunut monenlaisia käänteitä. Tiukat paikat kehittävät yrittäjänä ja ihmisisenä.

Tulevaisuutta ei Bottas ole sen kummemmin suunnitellut.
– Pidetään jäitä hatussa eikä lähdetä liikaa rönsyilemään. Holtittomasti ei voi kasvaa. Omistajana haluan tietää, että kuka meillä tekee siivoukset missäkin vuorossa ja milläkin työmaalla. Työhön en puutu, mutta haluan pitää punaisen langan kirkkaana mielessäni.
Juhlijana Bottas kertoo olevansa kehno. Hän aikoo silti osallistua Päijät-Hämeen Maakunnalliseen Yrittäjäjuhlaan lokakuussa.
– Ennemminkin arki pitää olla sellainen, että se tuntuu hyvältä. Saan valtavasti iloa, kun näen tyytyväisiä asiakkaita ja saan ratkaista heidän ongelmiaan, Bottas toteaa.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg