Kiviainestuotteiden murskaukseen, seulontaan ja kuljetukseen erikoistunut yritys uskoo
hallittuun kasvuun ja laskelmoituihin riskeihin. Petri Pärhä ja Jari Pärhä johtavat isänsä
aloittamaa yritystä perinteitä kunnioittaen ja oman kädenjälkensä toimintaan jättäen.

Orimattilan Heinämaalla sijaitseva yritys hyödyntää lähellä olevia luonnonvaroja toiminnassaan, vaikkei sijaintia alun perin valittukaan kiviresurssien läheisyyden perusteella.
– Isämme osti vuonna 1980 metsäkoneen ja ryhtyi ammatinharjoittajaksi. Pikkupojasta saakka olimme töissä mukana isän kanssa ja omistajiksi tulimme Jarin kanssa mukaan vuonna 1994, kun yritys muutettiin osakeyhtiöksi, kertoo Petri Pärhä yrityksen historiaa. Isä Tuomo jäi eläkkeelle yrityksen toiminnasta vuonna 2012.

Metsäkoneiden kanssa toiminta jatkui päätoimialana vuoteen 2006 asti, jonka jälkeen mukaan tuli kiviainespuoli. Tänä päivänä metsäkoneita ei ole enää yhtään, vaan yritys on keskittynyt kiviainesbisnekseen.
– Merkittävänä toiminnan osa-alueena ovat betonikiviainekset. Muu osuus liikevaihdosta koostuu asfaltti– ja infrarakentamiseen soveltuvista kiviaineksista yrityksille ja yksityisille. Talvisin teemme myös hiekoitustavaran toimituksia. Se tasoittaa vuosiaikavaihtelua, koska talvisin rakentaminen on hiljaisempaa, kertoo Petri Pärhä.
Tänä päivänä yrityksellä on käytössä viisi kiviainesaluetta Orimattilan ja Nastolan alueella, joista päästään rakentamaan logistisesti järkeviä reittejä ympäri Päijät-Hämettä.

Suhdanneherkkä ala on osaltaan vauhdittanut Pärhän lähivuosien liiketoimintaa.
– Rakennusalan hyvä veto on vaikuttanut myös meidän kasvuumme. Välissä oli vuosia, jolloin emme toimittaneet yksityisasiakkaille juuri lainkaan ja nyt omakotirakentajille menee tuotteita jatkuvasti. Betonipuolella on myös tällä hetkellä päällä kova imu, Jari Pärhä kertoo.

Yrityksessä halutaan kuitenkin pitää jalat maassa ja huomioida suhdanneheittelyt. Siksi Pärhät ovatkin investoineet ja kasvaneet maltillisesti.
– Pakkoa kasvuun ei ole, mutta hallittua kasvua haemme koko ajan. Työvoimaa ja kalustoa on tullut pikkuhiljaa lisää. Hiljaisempia aikoja on varmasti luvassa, joten pidämme maltin mukana kasvussa.
Vuoden Yrittäjä -valinnankin veljekset ottavat vastaan rauhallisesti. Pärhien mukaan voitto kuuluu yhtä paljon myös henkilökunnalle.
– Meillä on työporukassa hyvä henki. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen, joka mahdollistaa yrityksen menestymisen. Se välittyy myös työmme laadussa.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg