Padasjoki: Maatilayrittäjä ehtii ja kykenee

322

Maatilallinen koneurakointiyrittäjä Jaakko Heistola ei työtä pelkää: hänen
työnkuvansa vaihteleekin sekä vuorokauden että vuodenajan mukaan. Toiminnassa
on tavalla tai toisella mukana myös Heistolan perhe.

Padasjoella vuonna 1981 yrittäjätoimintansa aloittanut Jaakko Heistola lähti liikkeelle pienimuotoisesta koneurakoinnista ja sikalatoiminnasta. Oma lihasikala nousi vuonna 1990. Toimintaan Heistola tuli mukaan sukupolvenvaihdoksen kautta.
– Lunastin tilan pikkuhiljaa isältä itselleni. Kerralla ei isä halunnut kaikesta luopua, kertoo aluksi tilalla vuokraviljelijänä toiminut Heistola.

Vaikka työtä on riittänyt maatilallakin, on Heistola kyennyt myös laajentamaan toimintaansa vuosien saatossa. Lisätöitä on tullut varsinkin teiden kunnossapidosta ja koneurakointityöstä.
– Kesäurakointina teemme lietteen levitystä ja viimevuosina talvikunnossapitotyöt ovat lisääntyneet merkittävästi. Tällä hetkellä koneita on viisi, joista neljä on YIT:n sopimustöissä ja yksi kunnan ja yritysten pihoilla ja teillä.

Jotta kaikki koneet saadaan miehitettyä, täytyy Heistolan palkata työhön apuvoimia. Työllistäminen on kausiluontoista.
– Oma vaimo ja poikani ovat töissä koko vuoden ja lisäksi meillä on tarvittaessa töihin tuleva työntekijä ja aliurakoitsijoita.
Jottei aika kävisi pitkäksi, perusti Heistola paikallisten sikatilallisten kanssa vuonna 2005 Padaspekoni Oy:n, jossa Heistola toimii hallituksen puheenjohtajana. Yritys myy vuositasolla lähes 30000 porsasta.
– Sikalasta tulee edelleen toiminnan suurin liikevaihto, mutta muista töistä jää viivan alle enemmän, vertaa Heistola.

Tulevaisuudessa Heistola uskoo etenkin lannanlevitysurakoinnin kasvuun entisestään.
– Lantaa on ajettu yhdellä yksilöllä ja meillä olisi halukkuutta lisätä se kahteen. Kesällä olisi hyvä saada konekapasiteettia käyttöön. Koneliikkeet ovat kehittyneet sellaisiksi, että niitä voi myös vuokrata koneita lyhyisiin sesonkeihin.
Kovasti työtä tekevä Heistola arvostaa myös rentoutumista. Hänelle se tarkoittaa esimerkiksi moottoripyöräilyä.
– Kun keskittyy ajamiseen, niin työmurheet ja kiireet unohtuvat. Pyrimme aina välillä kesällä ottamaan pyörän tallista ja lähtemään vaimon kanssa baanalle.

Heistoloiden lähitulevaisuudessa on suunnitteilla seuraava sukupolvenvaihdos. Vetäjä vaihtuu vuodenvaihteessa, kun yrittäjäksi siirtyy Jaakko Heistolan poika Joonas Heistola.
– Työt eivät lopu minultakaan, mutta vetovastuu siirtyy Joonakselle. On helpottavaa, kun sitten ei tarvitse enää itse päättää kaikesta. Saappaat ovat Joonakselle isot, mutta uskon kyllä häneen. Ja apuakin on tarjolla, mikäli se kelpaa, Heistola toteaa.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg