Sysmä: Perinteistä työtä modernilla otteella

229

Sysmän Ikkuna ja Ovi Oy on perinteinen ovia ja ikkunoita tuottava sysmäläisyritys.
Yritys on vuosikymmenten ajan toiminut sopimusvalmistajana ja viimeisen kymmenen vuoden ajan valmistanut ovia myös omalla Päijänne-ovet-tuotemerkillään.

Vuonna 1958 puusepänverstaana perustettu yritys aloitti teollisen toiminnan muutettuaan Vääksyntien varteen vuonna 1992. 1990-luvun loppupuolella vetovastuu siirtyi pikkuhiljaa isältä pojille. Viralliset yrityskaupat tehtiin vuonna 2005 ja siitä lähtien yrittäjinä ovat toimineet veljekset Matti Sireni ja Hannu Sireni. Vuoden Yrittäjä -valinnasta kaksikko on hyvillään.
– Tuntuu erityisen hyvältä, että valitsijoina ovat olleet toiset paikkakunnan yrittäjät. Kun kollegat arvostavat ja tunnustavat näin, niin kyllä se tuntuu tärkeältä. Pienellä paikkakunnalla olemme toisten yrittäjien kanssa paljon tekemisissä ja pyrimme aina käyttämään paikallisten palveluita aina kun se on mahdollista, vaikka oma myyntimme suuntautuukin kunnan ulkopuolelle. Se on meille tärkeää, että täällä on tietynlaisia palveluyrityksiä, kertoo Matti Sireni.

Vuoden Yrittäjä -valinta on Sirenien tapauksessa erityislaatuinen, sillä yritys on saanut kunnian kerran aiemminkin, kun nyt palkittujen yrittäjien vanhemmat, Esa ja Liisa Sireni pokkasivat palkinnon vuonna 1995.
– Pystyn sanomaan, että meillä kaikki toimitusjohtajat ovat saaneet Vuoden Yrittäjä -palkinnon. Toivottavasti sama tahti jatkuu, nauraa Hannu Sireni.
Perusteluja valinnalle Sirenit etsivät toiminnan kehityksestä.
– Viimeisen parin vuoden aikana olemme panostaneet sopimusvalmistuksen rinnalla entistä enemmän omaan Päijänne-ovet -tuotesarjaamme ja avanneet muun muassa verkkokaupan niitä kuluttajille myydäksemme. Lisäksi olemme tällä hetkellä Sysmässä suurin teollinen työnantaja.

Yrityksen kehityssuunta on ollut pitkään loivassa nousussa. 2010-luvulla liikevaihto on kasvanut joka vuosi ja yrityksen henkilövahvuus on tällä hetkellä 15 henkilöä. Tulevaisuudessa luvassa on lisää tuotekehitystä.
– Olemme pyrkineet valmistajana erikoistumaan palo– ja ääniluokiteltuihin ulko-oviin. Niitä tehdään suhteessa paljon. Isojen toimijoiden joukossa pärjäämme tuotteidemme räätälöitävyydellä, jota tuotantomme pystyy asiakkaillemme tarjoamaan. Olemmekin käytännössä luopuneet massatuotteista.

Viime vuonna yritys avasi oman verkkokaupan, joka on yrittäjien mukaan kehittynyt positiivisesti.
– Se tavoittaa sellaisen sektorin asiakkaista, joille verkkokauppa on luonteva väylä tehdä ostoksia ja joita emme jälleenmyyjäverkostomme kautta muuten tavoittaisi ollenkaan. Olemme pyrkineet olemaan ulko-ovivalmistajana mieluummin ensimmäisten kuin viimeisten joukossa verkkomyynnissä, kertoo Matti Sireni.
Vuoden Yrittäjä-palkinto osui sikäli hyvään väliin, että Sirenien yritys täyttää syksyllä 60 vuotta.
– Täytyy muistaa, että palkinto ei tullut pelkästään yrittäjien panoksella, vaan iso osa siitä kuuluu henkilökunnalle, muistuttavat Sirenit.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg