Vauhtia rekrytointiin Vauhdittamosta

241

Lahden Vauhdittamo auttaa yrityksiä työllistämiseen liittyvissä asioissa ydinpalvelunaan työnantajan ja oikean työnhakijan kohtaaminen.

Vauhdittamon hankepäällikkö Susanna Holopainen kertoo, että Lahden Vauhdittamo on Suomessa ensimmäinen laatuaan, vaikka vastaavaa palvelua alle 30-vuotiaille työnhakijoille tehdään Ohjaamon nimen alla ympäri Suomen. Vauhdittamo on tällä hetkellä hanke, mutta se on tarkoitus vakinaistua tulevaisuudessa. Tarvetta palvelulle on, sillä vaikka esimerkiksi Lahden työttömyysaste on tällä hetkellä noin 15 %, on työntekijöistä silti tietyillä aloilla ja tiettyinä aikoina pulaa. Vauhdittamon tavoitteena on muun muassa pienentää kohtaanto-ongelmaa.
– Tavoitteenamme on yhdistää työnantaja oikeaan työnhakijaan. Tämä on välittäjätoimintaa, jossa meiltä apua pyytävä saa palvelua kattavasti alueen julkisilta työllisyystoimijoilta, Holopainen kertoo.

Vauhdittamo on osa keväällä 2018 perustettua Lahden Yrityspistettä. Toiminta kiteytyy yhteen puhelinnumeroon, johon soittamalla yrittäjä saa avukseen tarpeen mukaan Vauhdittamon ja sen yhteistyökumppanit, kuten LADEC:n, TE-palvelut ja Lahden alueen oppilaitokset. Käytännössä sopivasta tahosta otetaan yritykseen yhteyttä puhelimitse ensimmäisen soiton jälkeen. Tavoitteena onkin ollut saada usean tahon osaaminen yhden puhelinnumeron alle tavalla, jossa yrittäjän ei tarvitse kuin tarttua puhelimeen. Yrittäjien tyypillisin yhteydenoton syy on työntekijän tarve.
– Siivilöimme aina sopivimmat ehdokkaat työhön, jolloin yritys saa parhaat mahdolliset hakijat avoinna olevaan tehtäväänsä, kertoo puolestaan Vauhdittamon hankekehittäjä Joonas Liimatainen.

Holopainen ja Liimatainen kertovat, että heillä käy paljon osaavia ja koulutettuja ihmisiä.
– Puhutaan siitä porukasta, jotka haluavat työtä ja siihen pystyvät. Näin ollen on meillekin eduksi, jos meillä on hyvät yhteydet yrityksiin.
Vauhdittamon palvelu ulottuu pitkälle konkretiaan.
– Yrittäjien vieroksumaa paperisotaa luvataan Vauhdittamolta lähteä tekemään vaikka asiakasyrityksen konttorille asti, Holopainen sanoo.
Neuvonta ja ohjaus ulottuvat rekrytoinnin lisäksi myös palkkatukeen ja Lahti-paketin hyödyntämiseen.

Lahden Yrityspiste lupaa tukea rekrytointiin ja myös yritystoiminnan käynnistämiseen.
– PK-sektorille syntyy paljon työpaikkoja ja työtä voisi olla tarjolla enemmänkin. Pienemmissä yrityksissä ei välttämättä kuitenkaan ole rekrytointiosaamista tai aikaa etsiä potentiaalisia työntekijöitä. Saatetaan puhua myös niin sanotuista piilotyöpaikoista, joissa työtä on, mutta oikeaa henkilöä ei tahdo löytyä ja virka jää täyttämättä, kertoo Liimatainen.

Vauhdittamo on järjestänyt teemapäiviä ja -tapahtumia, mutta myös yksittäiset yritykset ovat tervetulleita järjestämään Vauhdittamolla omia rekrytointitilaisuuksiaan.
– Meillä on keskeinen sijainti kaupungin keskustassa, jota työnantajat ovat tervetulleita hyödyntämään esimerkiksi omissa rekrytointitilaisuuksissaan.

Teksti ja kuva: Mikko Blomberg