Päijät-Hämeen Yrittäjät ja Hämeen kauppakamari vetoavat, että Lahden ammattikorkeakoulun johto ottaa korumuotoilun pääaineen lopettamispäätöksen uudelleen tarkasteltavaksi. Huolimatta siitä, että Lahden ammattikorkeakoulun hallitus on päättänyt toteuttaa puetun muotoilun osana teollisen muotoilun pääainetta, pidämme korumuotoilun lopettamispäätöstä elinkeinoelämän ja aluekehityksen kannalta edelleen virheenä.

Muoti- ja vaatesuunnittelulla sekä korumuotoilulla on alueen historiassa pitkät perinteet. Tyypillisesti moni korumuotoilualan opiskelija työllistyy yrittäjänä ja on myös jäänyt rikastuttamaan paikallista luovan alan yrittäjyyttä.

Moniulotteisen muotoiluosaamisen kaventaminen ei ole Lahden ammattikorkeakoulun oman strategian mukaista.  Sen yhtenä painoalana on muotoilu, ja yrittäjyys mainitaan koulun profiilina. Nykyisen pääomistajan Lahden kaupungin kilpailukykystrategian tavoitteet joutuvat myös erikoiseen valoon. Kaupunkiseutu haluaa erottautua muotoilukeskittymänä, jossa osaamis-, innovaatio- ja yrittäjyysekosysteemi pohjautuu edelleen mm. muotoilun osaamiseen.

Teksti: Päijät-Hämeen Yrittäjät
Kuva: Anna Räikkönen