Vaikeuksien kautta voittoon

Jo vuonna 1940 perustettu Rekola muuttui Keinokivi Oy:ksi ja siirtyi Markku Kolsin omistukseen vuonna 1986. Lahden Keinokivi Oy:n nimi muuttui Lahden Kestobetoni Oy:ksi vuonna 1995. Alusta asti betonitöihin erikoistuneen yrityksen toimitusjohtajana toimii nyt Markun poika Janne Kolsi yhdessä vaimonsa Annen sekä tehdaspäällikkö Heikki Laineen kanssa.

Pääasiassa Etelä-Suomessa toimivan Kestobetonin 2000-luku on ollut vaihteleva.

Rakennusalahan on aika suhdanneherkkä, ja koko 2000-luku on ollut melkoista ylä- ja alamäkeä. Kun sain puhelinsoiton pari vuotta sitten syksyllä, kaikki työmaat lyötiin hetkessä seis. Hiljaista riitti loppu- ja alkuvuoden ajan.

Silloin tarmokas yrittäjä tarttui puhelimeen.

-Aloin soitella läpi rakennusliikkeitä, että eikö teillä nyt todella ole mitään hommia? Sitten töitä alkoi tulemaan.

Sittemmin töitä ei olekaan tarvinnut soitella, vaan Kestobetonilta on jouduttu myymään jopa eioota. Anne Kolsi uskoo, että hyvä myynti perustuu korkeaan laatuun ja luotettavuuteen.

-Lisäksi meillä on etuna vankka kokemus. Kaikki toimitetaan aikataulun mukaisesti, emmekä ole usein joutuneet ongelmiin toimitusten kanssa.

Yrittäjäpariskunta uskoo myös hyvien asiakassuhteiden ylläpitoon.

-Kyllä asiakkaiden kanssa täytyy olla tekemisissä muutenkin kuin vain puhelimitse, Janne Kolsi toteaa.

Yrityksensä menestyksestä Kolsit haluavat kiittää henkilökuntaansa. Pieni vaihtuvuus kertoo työntekijöiden sitoutumisesta yrityksen toimintaan. Työntekijät ovat vaihtuneet lähinnä vain muuttojen ja eläköitymisien vuoksi.

Kestobetonin toiminta on vakaalla pohjalla ja Kolsit suhtautuvatkin tulevaan luottamuksella.

-Jos tilauskanta on tämä mikä on, niin turvallisin mielin katsellaan tulevaisuuteen.

Teksti: Mikko Blomberg
Kuvat: Mikko Blomberg