Päijät-Hämeen Yrittäjien sote-valiokunta muunsi vuoden alussa muotoaan muodollisesta vapaamuotoisemmaksi sote-verkostoksi. Se on yrittäjien informointi- ja vaikutuskanava soteuudistuksen valmistelussa. Sen avulla pyritään tekemään sotesta mahdollisimman ymmärrettävää ja poistaa väärät ennakkoluulot ja tiedot uudistuksen suhteen. Osa verkoston yrittäjistä on mukana kokoustaen useammin ja osa haluaa olla mukana löyhemmin ajankohtaistiedon vastaanottajana ja tapahtumiin osallistuen. 

Sote-verkosto kokoontuu säännöllisesti miettimään yhdessä yrittäjien tarpeita ja tietoaukkoja.

-Sote on koko ajan takaraivossa, mitä siihen liittyy ja mitä tulee tapahtumaan. Kaikki tieto mitä vaan saadaan, otetaan vastaan. Sote -verkostossa pääsen jollakin tavalla vaikuttamaan päättäjiin ja muihin tahoihin, kertoo lahtelaisen Kotihoitopalvelu Tippaiitan Elina Karvonen.

”Sote-alalla iso osa yrittäjistä on yksin- tai kaksinyrittäjiä ja sen lisäksi suurin osa heistä on naisia. Soteuudistus kolahtaa suurelta osin nimenomaan naisyrittäjiin”

-Meitä pitää olla niin paljon, että meitä kuunnellaan. Sote-alalla iso osa yrittäjistä on yksin- tai kaksinyrittäjiä ja sen lisäksi suurin osa heistä on naisia. Soteuudistus kolahtaa suurelta osin nimenomaan naisyrittäjiin, Elina Karvonen pohtii.Sote-verkoston joukkovoimalla on mahdollista saada aikaan enemmän ja ääni kuulumaan vähän pidemmälle.

Elina Karvosen puoliso ja Tippaiitan toinen yrittäjä Janne Karvonen on erityisesti kiinnostunut pienyritysten asemasta soteuudistuksessa; ”Etteivät vain ne suuret kansainväliset yritykset jyrää, vaan myös pienillä tekijöillä olisi tasavertaiset mahdollisuudet pärjätä liiketoiminnassa.”

Vasemmalta: Johanna Honkanen, Janne Karvonen, Elina Karvonen

Myös potilastietojärjestelmät ovat todella iso asia pienyrittäjille. -Ei kellään yksinyrittäjällä ole varaa ottaa itselleen isoa ja kallista potilastietojärjestelmää, johon kaikkien on pakko jossain vaiheessa mennä. On pakko lyödä hynttyyt yhteen jollain tavalla, Janne Karvonen toteaa.

”Ei kellään yksinyrittäjällä ole varaa ottaa itselleen isoa ja kallista potilastietojärjestelmää, johon kaikkien on pakko jossain vaiheessa mennä.”

Näillä näkymin maakunnat aloittavat 2019 ja vielä avoinna oleva valinnanvapaus astuu voimaan 2020.

-Jos on vain lukemiensa uutisen varassa, saattaa helposti saada melkoisen informaatioähkyn. Sote-verkostossa meillä kävi Suomen Yrittäjiltä kertomassa asiantuntija selkokielellä aiheesta, joka oli varsin tervetullut tietopaketti, kertoo sote-verkostossa aktiivisesti mukana oleva ja henkilöstön johtamiseen keskittyneen Resurson yrittäjä Johanna Honkanen.

Sote-verkostoon tervetulleita kaikki alan yrittäjät

Kaikki alan yrittäjät ovat tervetulleita sote-verkostoon yrityksen kokoon katsomatta. -Sote-alan yritysten pitäisi viimeistään nyt herätä tähän hetkeen ja seuramaan tarkasti mitä lähivuosina tulee tapahtumaan. Pelkästään uhkia sote ei tuo tullessaan, kertoo Janne Karvonen. Kenties tällä uudistuksella päästään aidosti tälle vuosituhannelle sotepalveluissa.

Teksti: Mikko Blomberg
Kuvat: Siiri Saarnikko