Tanssi rytmittää yrittäjyyttä

Vuonna 1956 perustetulla Krouvin Lavalla eletään kesällä sesongin aikaan lavatanssien tahtiin. Vuodesta 1981 Matti Punakallion isännöimällä Kiviojan tilalla toimii nykyään myös pienpanimo Sahtikrouvi panimoravintoloineen sekä camping-alue.

Pienpanimotoiminta alkoi tilalla vuonna 1991 vierteen valmistuksella. Viisi vuotta myöhemmin tilalle avautui panimoravintola. Ajansaatossa panimotoimintakin on muuttunut.

-Vierrettä meni aikanaan paljonkin, mutta se on jonkin verran hyytynyt, koska nuorempi sukupolvi ei ole oppinut samalla lailla nauttimaan sahdista. Asiakkaiden ikääntyessä on pikkuhiljaa vähentynyt vierteen myynti, kun taas valmissahti menee ravintolassa kyllä, kertoo Matti Punakallio.

Sahtia tilalta toimitetaan Hartolan Markkinoille, Uotin Päiville ja Urho Pubin Sahtipäiville. Krouvin Lavan ja campingin toiminta alkaa keväisin jatkuen syyskuulle. Krouvin Lavan aittoihin majoittuu enimmillään noin 25 ihmistä neljän hengen huoneisiin. Menekki on hyvä varsinkin viikonloppuisin. Parhaimmillaan perjantaisin lavalle odotetaan 500-600 tanssin ystävää. Kohdeyleisön ikääntyminen näkyy Matti Punakallion mukaan myös Krouvin Lavalla.

-Tanssiväki ikääntyy. Nuoriakin tulee, mutta ei tule samaa määrää tilalle. Meikäläistä nuorempi sukupolvi ei paljon tanssi. Nyt on taas tullut nuorempia, mutta siinä varmaan tulee sellaista notkahdusta. Paikkoja on paljon, että kyllä niitä vähenee riippuen miten se porukka jakaantuu. Me yritetään vetää sellaista perinteistä tanssilinjaa, että tämä on lavatanssia johon kaikki ovat tervetulleita eikä mitään urheilukilpailua, kuvailee Vuoden Yrittäjäksi valittu Punakallio.

Lavatanssien keskittyessä kesälle jää yrittäjälle aikaa kehitellä omia keksintöjään talviaikaan. Jos Punakallio ei huolla työkoneita, hän suunnittelee uusia. Vaatimaton Punakallio väittää, että hänen keksintönsä menevät enemmänkin kategoriaan harrastukset, mutta esimerkiksi viime talvena hän kehitteli kaislanniittokoneen.

Punakallio ei osaa arvata, miksi juuri hänet valittiin Hartolan vuoden yrittäjäksi, mutta myöntää, että yritetty on.