Menestyvän yrityksen takaa löytyy roppakaupalla ideoita ja työtä

Vuoden yrittäjäksi Hollolassa valittu Eeva Laajoki on toiminut yrittäjänä 30 vuoden ajan usealla eri alalla, eikä ahkeralla yrittäjällä ei ole aikomustakaan hidastaa tahtia.

Laajoki aloitti yrittämisen terveydenhoitajaksi opiskeluiden ohella vaatteiden valmistuksella laajentaen toimintaa sisustustekstiileihin ja huonekalujen maahantuontiin. Laajentuvaa yritystä Laajoki pyöritti 20 vuotta ja perusti jo vaate- ja sisustusalan yrityksen rinnalle ratsastuskoulun, joka toimi kuusi vuotta. Suomen sääolosuhteet ja hevosalan raadollinen työ vaihtuivat ravintolapuoleen vuonna 2006, mutta työmäärä ei varsinaisesti vähentynyt – yhä nykyäänkin yrittäjä Laajoki tekee esimerkiksi tuurauksia sairaustapauksien sattuessa johtamistyönsä lisäksi. Yritetty siis on.

-Vuoden yrittäjä-valinta tuntuu todella hienolta. Yrittäjä-sana on minun kohdallani todella kuvaava. Olen todella yrittänyt, yrittänyt ja yrittänyt ja nyt tuntuu, että olen myös onnistunut.

Hollolalaisen yrityksen persoonallinen toimipaikka Bus Burger sijaitsee Lahdessa, Takkulan maisemissa vanhan Heinolantien varrella. Tämän lisäksi Laajoki hallinnoi myös Kaapinlähteen Kievaria sekä Lahdessa toimivaa jäätelöravintola Bus Gelatoa. Laajoki pitää tärkeänä tehdä mahdollisimman paljon ruuista alusta alkaen itse.

-Hyödynnämme Kaapinlähteen Kievarin keittiötä myös Bus Burgerin toiminnassa, koska mehän teemme kaikki kastikkeet itse. Keitämme BBQ:t, sinapit, salsat, paholaisenhillot, juustokastikkeet ja muut Kievarilla.

Ravintola-alalla kausivaihtelu on muutenkin kova, mutta myös paljon ulkopaikkoja hyödyntävällä Bus Burgerilla talven ja kesän vaihtelut ovat melkoiset. Tämä näkyy myös työvoiman tarpeessa.

-Meillä on talvisaikaan seitsemän vakituista työntekijää, mutta kesällä esimerkiksi heinäkuun palkanlaskentalistalla oli peräti 34 ihmistä.

Laajoella ei ole aikeita pysähtyä paikoilleen, vaan yritystoimintaa on tarkoitus kehittää jo pikapuoliin.

-Koska Bus Burger on nyt niin hyväksi todettu konsepti ja ihmisiä tulee ympäri Suomea, niin kyllähän tämä idea pitää monistaa. Franchising-kuvio on jo työn alla, Laajoki paljastaa.

Teksti: Mikko Blomberg
Kuvat: Mikko Blomberg