Omalla nimellä toimiminen tuo iloa ja vastuuta

Orimattilalainen perheyrityksen Maatila-Liha Merosen tarina alkoi liki kolmekymmentä vuotta sitten kun veljekset Juha ja Ari Meronen ottivat vanhempiensa jälkeen Virenojalla sijaitsevan maatilan haltuunsa.

Nykyään Liha Merosella on Virenojalla sijaitsevan maatilan lisäksi Lahden Sopenkorvessa tuotantotila.

-Alun perin meillä oli maatila, minkä yhteydestä myytiin lihaa suoramyyntinä ulos. Vuonna 1994 valmistettiin tänne tuotantotilat ja siitä toiminta on pikkuhiljaa kasvanut. Lihapuoli eriytettiin omaksi yhtiöksi 1996, kertoo Ari Meronen, joka vastaa yrityksessä maatalousasioista.

Juha Merosen vastuulle kuuluu puolestan lihapuoli. Tänä päivänä vakituisesti kymmenisen henkeä työllistävässä perheyrityksessä työskentelee veljesten lisäksi Juhan vaimo Erja ja poika Mikko.

-Sianlihastahan ja kalkkunoista me aloitettiin ja niin on vieläkin, mutta sitten on tullut muita mukaan enenevissä määrin: nautaa ja karitsaa, nyt on tullut myös hevosta. On ollut myös hirveä, poroa, fasaania, sorsaa, kaikkea mitä Suomesta saa. Perusjuttu on pysynyt samana, mutta sitten on eri tuotteita kehitetty ja määrät ovat lisääntynyt ja toimintatavat ajansaatossa kehittyneet. Alussa meillä oli teurastuksetkin, mutta ne on jätetty pois ja suuntauduttu makkaran ja palvin tekoon, kertoo yrityksen vaiheista Juha Meronen.

Veljekset pitävät arvossaan omalla nimellä toimimista ja asiakkailta saatua hyvää palautetta tuotteistaan. Meroset arvelevat Vuoden yrittäjyyden osuneen heille näkyvyyden lisääntymisen myötä: Merosen tuotteita kun löytyy jo markettienkin pakastehyllyistä. Askelmerkit tulevaisuudelle on aseteltu.

-Peruslinja on sama, mutta aina täytyy yrittää kehittyä, ei passaa jämähtää kuoppiin, kertoo vuoden vilkkaimpaan aikaan valmistautuva Juha Meronen.

Joulun aikaa silmällä pitäen Liha Merosella on vastaanotettu ennakkotilauksia juhannukselta alkaen joulukinkuista ja monena vuonna kinkuista on tilaukset valmiina jo lokakuun loppupuolella. Ketä veljekset haluaisivat kiittää vuosista yrittäjinä ja Vuoden Yrittäjä-valinnastaan?

-Työntekijöitä. Ilman hyviä työntekijöitä tämä ei olisi mahdollista, toteavat Ari ja Juha Meronen yhteen ääneen.

Teksti: Mikko Blomberg
Kuvat: Mikko Blomberg