Perheyritys järjesti elämän Uudelviisii

Noin kolmentuhannen asukkaan Padasjoelta löytyy moniosaavan Pyyhtiän perheen monialainen yritys. Saman katon alta löytyvät eläinlääkärin palvelut, keramiikkaa, taidekäsitöitä, kädentaitokursseja ja videokuvaajan palveluita.

Ari-Matti Pyyhtiä sai Padasjoen kunnan eläinlääkärin viran 80-luvun puolivälissä, jolloin pariskunta muutti Padasjoelle. Tiina Pyyhtiä kulki Lahdessa parikymmentä vuotta muun alan töissä ennen kuin kolmen lapsen äiti kuunteli kipinäänsä luovalle alalle ja jätti vakituisen työn aloittaakseen artesaaniopiskelut vuonna 2006.

-Olen valmistunut 2010. Yrittäjyys on melkein ainoa millä käsityöalalla voi ajatella työllistyvänsä ja siitä lähti idea firman perustamisesta. Samaan aikaan meillä poika Hannu ja tytär Henna opiskelivat sellaisilla aloilla, jossa opiskelun aikana oli mahdollista tehdä laskutettavaa työtä. Hannu on laskuttanut esimerkiksi videotuotantojaan yrityksemme kautta, kertoo Tiina Pyyhtiä.

Tiina & Ari-Matti Pyyhtiä

Ari-Matti Pyyhtiällä on kokemuksia eläinlääkärityön lisäksi hallinnollisista tehtävistä ennen perheyritykseen mukaan lähtemistä vuonna 2010. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän eläinlääkintäjohtajanakin työskennellyt Ari-Matti arvostaa kuitenkin enemmän päivittäistyötä eläinten kanssa, joka hallinnollisissa tehtävissä väheni merkittävästi. Yrittäjäpariskunta otti tiedon voitosta vastaa ilolla.

-Tämä on hyvää vastapainoa: varsinkin koirapotilaat haukkuvat minut päivittäin, asiakkaat onneksi vähemmän. Me olemme todella otettuja tästä kunniasta, kuvailee hyväntuulinen eläinlääkäri Ari-Matti ajatuksiaan valinnasta.

Perheyrityksessä suhtaudutaan tulevaisuuteen levollisin mielin. -Jatkotavoitteenamme on työllistää itsemme niin pitkään, kun töitä tehdään. Tällä hetkellä näyttää, että tämä eläinlääkäriasemien ketjuuntuminen jossain määrin jopa lisää töitä pienelle yrittäjälle.

Tiina Pyyhtiä nauttii taiteilijanvapaudesta, jonka yrittäjyys tällä hetkellä mahdollistaa ja summaa oman perheyrityksen tuoman tervetulleen elämänmuutoksen näin: -En ole halunnut tietoisesti lähteä tekemään yhtä tiettyä tuotetta tai isoa sarjaa. Oman yrityksen pienuus mahdollistaa aidon asiakaslähtöisyyden. Se kantava ajatus oli ihan tietoinen valinta: tulot laskivat, mutta elämisen taso nousi.

Teksti: Mikko Blomberg
Kuvat: Anna Aalto