Juri Nieminen, Mia Kärkkäinen, Maarit Sievänen ja Pekka Palm opastavat Urheilu Valosen Kati Töyrylää sysmä-rahan käyttöön.

Pienillä paikkakunnilla oman alueen tuotteiden ja palvelujen käyttämisen tärkeys korostuu, sillä se on ainoa tapa varmistaa alueiden palvelujen säilyminen. Samalla syntyy uusia työpaikkoja ja kasvava liiketoiminta luo verotuloja kunnalla. Sysmässä päätettiin astua astetta syvemmälle paikallisien palveluiden tukemisessa: syntyi sysmä-raha, jolla voi ostaa palveluita vain Sysmän rajojen sisäpuolelta.

Sysmä-rahan taustalla on joukko yrittäjiä ja elinkeinoelämässä aktiivisia sysmäläisiä. Keväällä 2017 konsultti Juri Nieminen tutki erilaisia maakuntarahoituksia, joita Sysmään oli mahdollisuus hakea.

– Esiin nousi monenlaisia ideoita, joista yksi oli Sysmän oma etukortti. Idean kanssa mentiin maakuntahallituksen juttusille, josta todettiin, että pelkällä kortilla ei ole riittävästi uutuusarvoa hankkeeksi. Vastapallona meille heitettiin, että mitä jos tekisitte sen sijaan oman valuutan?

Sysmässä alettiin tuumasta toimeen ja ennen kesälomia tehtiin hankehakemus. Kesälomien jälkeen hankkeelle saatiin myönteinen rahoituspäätös ja hanke alkoi syyskuussa. Tällä hetkellä sysmä-valuutan kehittely on jo pitkällä. Mukana on nyt 26 yritystä tai yhdistystä, mutta ihan vielä ei valuuttaa pääse käyttämään. Suunnitelman mukaan sysmät vapautuvat markkinoille kevättalvella 2018.

Jos jokainen sysmäläinen ja kunnan kesäasukas käyttäisi paikallisiin palveluihin noin 10€ kuukaudessa enemmän, kertyisi siitä vuositasolla yli 1,5 miljoonaa, jolla saataisiin periaatteessa luotua alueelle kymmeniä työpaikkoja.

– Yritämme julkaisuun mennessä saada mukaan mahdollisimman kattavan joukon yrityksiä. Palaute on ollut yrittäjien puolelta erittäin positiivista. Jos saamme homman käyntiin jo alkuvuodesta, ehdimme harjoitella toimintaa kesäksi,suunnittelee Sysmän Yrittäjien puheenjohtaja Mia Kärkkäinen.

Käytännössä sysmä-raha on kuluttajalle hyvä vaihtokauppa. Sysmän vaihtokurssi on kuluttajalle 1,05, eli yhdellä eurolla saa 1,05 sysmää. Kurssihyödyn saa vaihtamalla kerralla vähintään 100€ sysmiksi. Sysmät toimivat niin digitaalisesti kuin ”paperirahanakin” QR-koodien avulla.

– Kun kuluttaja vaihtaa ensimmäisen kerran euroja sysmiksi, hän saa saa oman maksuttoman tilin, joka vertautuu esimerkiksi lahjakorttiin. Valuutta siirtyy heti, eli sekä myyjä että ostaja näkevät oman tilinsä tilanteen reaaliajassa, kertoo teknisenä tukihenkilönä hankkeessa toimiva Pekka Palm.

Sysmillä kaupankäynti käy kuten euroillakin.

Sysmä on käypä valuutta.

– Sysmä on käypä valuutta – jos joku tavara maksaa yhden euron, se maksaa myös yhden sysmän, kertoo sysmä-valuutan verkkosivuista vastaava graafikko Maarit Sievänen.

Tällä hetkellä sysmiä euroiksi voi vaihtaa vain yrittäjä.

– Vain myyjän roolissa toimivat yrittäjät voivat tällä hetkellä vaihtaa sysmiä takaisin euroiksi. Kun yrittäjä vaihtaa sysmät takaisin euroiksi, hän saa vaihdossa takaisin 0,95euroa per sysmä, Sievänen toteaa.

Yrittäjälle tulee siis vaihtokaupassa 5% takkiin. Mia Kärkkäinen muistuttaa, että yrittäjät voivat kuitenkin käyttää sysmiä edelleen ilman vaihtotappiota.

– Yrittäjä voi esimerkiksi ostaa palveluita, elintarvikkeita tai muuta ja vaihtaa tarvittaessa loput rahat takaisin euroiksi. Kenties joku laajentaa repertuaariaan siksi, että voimme ostaa täällä toinen toisiltamme sysmillä. Jos täällä pyörii enemmän rahaa paikallisesti, se hyödyttää meitä kaikkia. Sysmien vuoksi ei tarvitse tehdä kaksinkertaista kirjanpitoa ja palvelu on yrittäjille maksuton, kertoo Mia Kärkkäinen.

Jahka verottaja antaa valuutasta lopullisen päätöksensä, on sysmä-raha valmis markkinoille.

– Kyseessä ei ole kelluva valuutta vaan se on kytketty kiinteästi euroon. Tulkintamme mukaan verotuksessa ja kirjanpidossa ei pitäisi olla mitään eroa käyttääkö euroja vai sysmiä, Juri Nieminen toteaa.

Miten sysmät toimivat?

Sysmiä voi käyttää joko digitaalisena tai paperisena kaikissa sysmä-rahaan liittyneissä sysmäläisissä maksutapaan sitoutuneissa yrityksissä, yhdistyksissä ja Sysmän kunnan määrittämissä palveluissa. Raha toimii digitaalisesti QR-koodien kautta, joita voidaan käyttää niin älypuhelimilla kuin tableteillakin. Mikäli ei halua käyttää digitaalista versiota, voi tulostettuja sysmän QR-koodeja hankkia niitä vaihtavista yrityksistä tai muilta rekisteröityneiltä käyttäjiltä.

Sysmä-rahaa vastaanottavina myyjinä voivat toimia kaikki halukkaat Sysmässä kirjoilla olevat Sysmässä toimivat yritykset, yhdistykset ja Sysmän kunta. Sysmiä voivat käyttää maksamiseen kaikki Sysmän asukkaat ja sinne tulevat henkilöt, joko avaamalla oman sysmä-tilin, jonne valuuttaa voi ladata, tai hankkimalla paperisia sysmiä sitä vaihtavista yrityksistä.

Teksti ja kuvat: Mikko Blomberg