Kerroimme vuosi sitten, kuinka Merja Ikonen etsi perinteiselle lahtelaiselle lounasravintola Baari Jännä-Jussille jatkajaa. Nyt jatkajat ovat löytyneet. Pääsimme jututtamaan sekä uusia yrittäjiä että baaria kaksi vuosikymmentä pitänyttä Ikosta kaupantekopäivänä.

Lounasravintolan ostaneelle tuoreelle yrittäjäpariskunnalle Salla Huttuselle ja Miska Majaniemelle Jännä-Jussiin päätyminen oli loppupelissä tunnevetoinen ratkaisu. Luvut käytiin tietysti läpi, mutta varsinkin Majaniemestä alkoi nopeasti myynti-ilmoituksen nähtyään tuntua siltä, että tätä tilaisuutta ei voi ohittaa.

Aiemmin useampaakin ravintolatoimintaa pyörittänyt Majaniemi toimi viimeisimpänä Metsäkankaan Kotipizzan myyntipäällikkönä. Kotipizzasta ja aiemmista töistä tuli hyvä kokemus, mutta pizzeriassa myytiin jonkun muun tuotetta ja esiinnyttiin jonkun muun brändillä. Ajatus omasta paikasta oli jo pitkään hautonut Majaniemen päässä.

– Nyt pääsemme kehittämään tästä toiminnasta aivan omannäköistämme, Majaniemi kertoo.

Isot saappaat

Vapaus ja mahdollisuudet kehittää toimintaa olivat ratkaisevat asiat, jotka saivat tuoreet yrittäjät hyppäämään Jännä-Jussin vetäjiksi.

– Minulla oli ihan hyväpalkkainen ja miellyttävä työ, mutta nyt kun näin hyvä mahdollisuus osui kohdalle niin ratkaisu tuli todella nopeasti, kertoo Majaniemi. Aiemmin Huttunen ja Majaniemi olivat miettineet oman ravintolan perustamista, mutta Jännä-Jussilla oli sekä valmiit hyvät keittiövälineet, asiakaskuntaa ja perinnettä, joihin uusien yrittäjien oli helppo tarttua.

– Kaluston kannalta meillä on välineistön puolelta todella vähän hankittavaa. Keittiö on hyväkuntoinen ja laitteet toimivia.

Jännä-Jussilla on pitkä perinne ja vakiasiakkailla on omat mielipiteensä toiminnan muuttamisesta tai kehittämisestä. Uudet yrittäjät lupaavat kuunnella asiakkaita tarkalla korvalla, mutta tuoda kuitenkin soppaan mukaan oman mausteseoksensa.

– Haluamme jatkaa perinteikästä toimintaa itsemme näköisesti. Mitään shokkihoitoa ei ole luvassa, vaan kehitystä tehdään pikkuhiljaa, kertoo Huttunen. Esimerkiksi iltakattaukset ovat pyörineet tuoreiden yrittäjien mielessä kehityslistalla.

– Olisi kiva kokeilla myydä paikkoja etukäteen esimerkiksi kolmen ruokalajin illalliselle. Lisäksi brunssille saattaisi kaupungissa olevan kysyntää, visioi Majaniemi.

Ikonen on tullut kanta-asiakkaille hyvin tutuksi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Voidaan sanoa, että hän on ollut ravintolan sielu.

Miten uudet yrittäjät aikovat täyttää Ikosen suuret saappaat?

– Aiomme pyörittää tätä seuraavat kaksikymmentä vuotta, niin emmeköhän me siinä tule tutuksi, Huttunen kertoo hymyillen.

Jännä-Jussille löytyi oikeat omistajat

Merja Ikonen kertoi vuosi sitten Yrittäjälehdelle, että kaksi omistajaa olisi Jännä-Jussille hyvä. Niin on nyt käynyt. Miltä Ikosesta tuntuu luovuttaa oma toiminta nuorien yrittäjien pyöritettäväksi?

– Mielestäni paikalle löytyi oikeat omistajat, joille Jännä-Jussi on ilo jättää. En minä olisi tätä ihan kelle vaan myynytkään.

Ikonen ehti pyörittää ravintolaansa omien sanojensa mukaan tarkalleen 20 vuotta 10 kuukautta 10 päivää.

– Tämä on ollut minulle enemmän kuin koti, koska olen viettänyt täällä päivistä niin ison osan, vähintään kymmenen tuntia päivässä.

Minkälaisia ohjeita Ikonen antaa nuoremmille jatkajille?

– Yrittäjänä ollaan 24 tuntia päivässä 7 päivää viikossa. Se on yrittämisen ilo ja vastuu. Työpäivä ei välttämättä lopu siihen, että laittaa oven kiinni, vaan pää käy vielä illalla nukkumaan mennessä ja aamulla heti herätessä. Reipas pitää olla, mutta on tämä ollut palkitsevaakin.

Ikonen on saanut uuden työpaikan, joten viime vuonna vihjailtu eläke saa odottaa. Ystävät ja läheiset olivat kyselleen Ikoselta, etteikö olisi ollut jo aika jäädä eläkkeelle.

– Kun kävimme Miskan kanssa myyntineuvotteluita ja huomasin, että nyt paikka taitaa mennä kaupaksi, niin aloin heti miettimään uusia haasteita. Uusi työ on osa-aikainen, joten se toimii erinomaisena liukumana eläkepäiville.

Asiakkaat ovat jo ehtineet kommentoimaan Jännä-Jussin myymistä Ikoselle. Asiakkaiden toive on ollut, että baarin henki pysyisi elossa omistajanvaihdoksen jälkeenkin.

– Olen sanonut heille, että jokainen yrittäjä tuo omat kasvot mukanaan toimintaan. Mielestäni paras yhdistelmä tässä onkin jotain vanhaa ja jotain uutta, Ikonen kertoo Huttusen ja Majaniemen yhtyessä kommenttiin.

TEKSTI & KUVA: Mikko Blomberg