Päijät-Hämeen Yrittäjien järjestämillä pizzaustreffeillä yrittäjät verkostoituvat keskenään pizzan äärellä joka kuukauden viimeinen perjantai. Pizzaustreffeillä Ulkomainosyhtiö Laulava Ovipumppu Oy:n Marko Sairanen on monille tuttu kasvo. Mikä saa hänet osallistumaan pizzaustreffeille ja miksi hän pitää verkostoitumista tärkeänä?

Sairanen kertoo osallistuneensa jokaisille pizzaustreffeille. Tapaamisten ideana ei ole tuputtaa omia palveluita, vaan tutustua muihin ihmisiin ja heidän yrityksiinsä. Siksi Sairanen kannustaa muitakin osallistumaan aktiivisesti mukaan.

– Myöhemmin tämä voi johtaa mahdolliseen yhteydenottoon ja tapaamiseen. Pizzaustreffit toimivat jäänmurtajana: on helpompi lähestyä uudelleen, kun on jo aiemmin jutellut henkilön kanssa.

Sairanen haluaa innostaa muitakin yrittäjiä pizzaustreffeille mukaan. Treffit järjestetään lounasaikaan, joten pizzaustreffeillä tulee liiskanneeksi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. – Kun kuitenkin täytyy syödä, niin miksei söisi hyvässä seurassa uusiin ihmisiin tutustuen.

Verkostoitumisen voima on ihmisissä ja kohtaamisissa

Pizzaustreffeillä tapaa paljon uusia ihmisiä, sekä saa uusia tuttavuuksia ja verkostoja. Tapaamisissa ei verkostoidu pelkästään sen kaverin kanssa joka on vastapäätä syömässä pitsaa.

– Jutellessa ihmisten kanssa voi nousta esiin jokin asia tai tarve, jolloin toinen verkostoituja voi osata vinkata oikean henkilön luo. Vastaavasti joku muu voi miettiä, että kukahan tätä bussimainontaa myy, jolloin uudet verkostot osaavat ohjata hänet minun puoleeni. Pizzaustreffeillä verkostojen lisäksi on syntynyt myös jonkun verran kauppaa, Sairanen kertoo.

Pizzaustreffeillä on mahdollisuus esittäytyä niin sanotulla hissipuheella. Mikä hissipuhe on ja miten sellainen tehdään?

– Hissipuhe kestää noin puoli minuuttia jonka aikana esittelet itsesi ja yrityksesi. Yritys tulee esitellä tarpeeksi pinnallisesti ja lisätä mukaan jokin muista erottava tekijä. Painotalo voisi esimerkiksi sanoa, että meillä onnistuu käyntikortit ja julisteet nopealla aikataululla. Monet tekevät painotuotteita, mutta meillä ne hoituvat muutamassa tunnissa, Sairanen kertoo.

Mikä merkitys verkostoitumisella on?

– Todella suuri. Minut näkee monessa mukana, eli kun jotain tapahtuu ja on mahdollisuus tavata uusia ihmisiä, niin osallistun tapahtumiin innolla. Etenkin kun olen muuttanut muualta tänne, niin tarvitsen verkostoja ihan sen ystäväpiirinkin luomiseen. Myös tämä on syynä siihen, miksi olen niin monessa mukana. Pizzaustreffit järjestetään sopivasti lounasaikaan, joten tämä on helppo sovittaa omiin aikatauluihin, kun taas iltatapahtumiin voi olla vaikeampi päästä, Sairanen kertoo.

Verkostoitumistapahtumat mahdollistavat luontevan tavan tutustua uusiin ihmisiin ja kasvattaa omaa kontaktiverkostoaan. Ensikontakti madaltaa uutta yhteydenottoa oli asia sitten mikä tahansa. Kontakteista voi siis syntyä kauppaa, mutta myös pitkäaikaisia ystävyyssuhteita.

Pizzaustreffejä järjestetään joka kuukauden viimeisenä perjantaina vaihtuvissa paikoissa. Seuraavan kerran pizzaustreffit järjestetään 29.6. Trion Kotipizzassa.

TEKSTI & KUVA: Maarit Pukaralammi