Joulupukki ilahduttaa läpi vuoden

175

Joulupukki liitetään joulukuuhun ja varsinkin aattoiltaan, mutta mikäli pukkikeikkoja
tekemällä haluaa pysyä leivässä, täytyy joulupukkiyrittäjän tehdä työtä ympäri vuoden. Kymmenisen vuotta joulupukin roolissa ilahduttanut lahtelaisyrittäjä esiintyy pukkina täydellä sydämellä eikä suostu kompromisseihin.

Myös Sipi-pellenä tunnettu Sipi Kerkkä päätyi tekemään joulupukkikeikkoja alun perin veljensä perintönä: kun velipoika löi pukintamineet tiskiin, jäi jäljelle valmista asiakaskuntaa. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat.
– Suuri osa veljen asiakkaista tuli suoraan minulle, joka helpotti homman aloittamista, Kerkkä kertoo.

Kerkkä haluaa vetää pukin roolin kunnolla. Hän erottautuu kilpailusta esimerkiksi panostamalla pukeutumiseen ja esiintymiseen täydellä teholla. Pelkkä pukin parta maksoi Kerkälle tuhat euroa.
– Viittä tähteä tavoitellaan joka vuosi ja tänä vuonna siinä myös onnistutaan. Tuotteen pitää olla kunnossa, jotta esimerkiksi kauppiaille voi perustella työn hinnan.
Kerkän mukaan pukkiyrittäjä tekee bisneksensä kaikkina muina vuoden ajankohtina, paitsi jouluaattona. Kerkkä tekee pukkikeikkaa kauppakeskuksissa, kaupoissa ja yritysten tapahtumissa. Hieman yllättäen Kerkkä oli tänä vuonna myös eräässä tapahtumassa sytyttämässä juhannuskokkoa pukin tamineissa. Pukki ei siis ole sidottu yksinomaan joulun aikaan. Kerkän mukaan joulupukki on sopiva ”hyvän mielen puskuri” myös tilaisuuksissa, joissa yrittäjät muistavat työntekijöitään.
– Joillekin on hankalaa antaa yrityksen tarjoamia lahjoja työntekijöille, jolloin pukki voi toimia välikätenä ja lahjojen antajana.

Kerkän mukaan aikuisetkin ovat pukin kohtaamisesta yleensä iloisia. Pukin läsnäollessa tunnetusti vanhempikin nuortuu. Lasten kanssa toimiessa Kerkkä pitää tärkeänä joulupukin taian ylläpitämistä. Yksittäisenä asiana tärkeintä on uskottava parta, joka ei anna periksi, vaikka lapsi sitä hieman vetäiseekin.
– Lapset monesti epäilevät pukin aitoutta, mutta jos parta ei hievahdakaan, usko pukkiin vahvistuu. Jos parta irtoaa, loppuu uskottavuus siihen paikkaan, kertoo Kerkkä.

Kerkkä on aina ollut jouluihminen. Jouluaattona hän tekee perinteisesti viisi maksullista pukinkeikkaa ja yhden hyväntekeväisyyskeikan. Tänä vuonna hyväntekeväisyyskeikka tehdään Lahdessa Launeella sijaitsevassa lasten asuntolassa. Enemmänkin menekkiä olisi.
– Kyselyitä on vaikka kuinka paljon, mutta aika on rajallista eivätkä ihmiset ole valmiita maksamaan maltaita pukin palveluista. Kuuden keikan lisäksi ehdin viettämään aikaa myös oman perheen kanssa aattona.
Kerkän mukaan joulupukin työ on palkitsevaa.
– Pukkia kunnioitetaan ja varsinkin kohdatessa pukkiin myös uskotaan. Usko kasvaa, kun vastassa on aidon tuntuinen joulupukki. Parasta työssä on tuoda ihmisten elämään iloa ja riemua.

TEKSTI: Mikko Blomberg | KUVA: SIPI KERKKÄ